29 Mart 2007 Perşembe

Nay Pyi Taw

İşte 1 milyon dolarlık bir soru. Nay Pyi Taw nerenin başkentidir?

Hayır, dünya haritasının en ücra köşelerine saklanmış, mikroskobik ada ülkelerden birisi değil. Eski adı ile Burma , yeni adı ile Myanmar ın yeni başkenti.

Kimi haberlere karşı hepimizin seçiciliği vardır. Bende daha önce seyahat ettiğim ülkeler hakkında çıkan haberlere daha bir dikkat kesilirim. Hele bunlar Myanmar, Laos, Bhutan gibi, değil Türkiye nin, dünyanın bile gündemine çok seyrek gelen ülkelerse.. Geçen gün CNN de hızla geçen bir alt yazıda yakaladım Myanmar daki askeri rejimin yeni başkentini gazetecilere açtığını.

Ben Aralık 2005 te Myanmar a seyahat ettiğimde başkent Yangon du. 1886 da İngiliz kolonisi olarak Hindistana bağlanan ülkede,İngilizler ilk başkent olarak Mandalay ı kullandıktan sonra başkenti Yangon a taşımışlar. İngilizler Delhi, ile Yangon un mimari düzenlemelerini aynı zamanda yaptıkları için, şehrin merkezi, yeşilliği, parkları geniş caddeleri ve kolonyal dönem yapıları ile Delhi yi çok andırıyor ama tabii şehirdeki en muhteşem bina, neredeyse her tarafı altın kaplı (62 ton altın kullanılmış), ve pagodasının tam tepesindeki 76 karatlık tek bir elmas parçası bulunan, ülkenin en kutsal tapınağı kabul edilen Şvedagon. Pırıl pırıl parlayarak gözlerinizi alan 98 metrelik pagodası, dua eden insanları, rahipleri, altın kaplı binaları, etrafta oynayan okul çocukları ile adeta şehrin nabzının attığı yer gibi gelmişti burası bana, bir basamağa oturup uzunca bir süre sadece gelip geçeni seyrettiğimi hatırlıyorum.


Ülkeyi dışa kapama konusunda Kuzey Kore ile yarışan Myanmar 1962 den beri askeri idare altında. Belkide pek çok kişi, 1991 yılında Nobel barış ödülünü alan Aung San Suu Kyi’nin yaptığı demokrasi mücadelesinden dolayı duymuştur ülkenin adını. Ancak askerler ülkede hala tek yönetici. Seyahatim sırasında duymuştum, Amerikanın kendilerine saldıracağına kesin gözüyle bakan hükümetin, başkenti Yangon dan uzağa, dağlar arasında savunulması nispeten daha kolay olan bir ova ya taşıyacağını. Şu anda çıkartamasalarda Myanmar ın Andaman denizinde büyük petrol yatakları olduğu biliniyor. Burada ki petrolü Amerikanın rezerv olarak sakladığı söyleniyor. İşin içinde petrol olunca, tüm bu teorilere belkide paranoya diye bakmamak lazım..
Reuters in haberinde göre, hükümetin başkanı General Than Shwe, daha 6 ay önce ormanlarla kaplı bir inşaat alanı olan yeni başkente apar topar neredeyse bir gece içinde tüm hükümeti taşımış, kimileri buna astrologların tahminlerinin neden olduğunu söylerken, bazılarıda eski Burma krallarını taklit eden 74 yaşındaki Generalin, yeni bir başkent inşa etmenin, yeni bir hanedanın başlangıcını işaret edeceğine olan inancını gösteriyorlar. Nay Pyi Taw ın anlamı kraliyet şehri olduğuna göre bu ikinci iddiada doğruluk payı var gibi görünmüyormu?
Turist olarak dolaşırken askeri rejimin etkilerini hissetmek çok olası değil. Etrafta öyle çok fazla asker yada polis dolaşmıyor ama tabiki anlatılanlar çok farklı. Ama üst düzey generallerin bana büyük bir kıyağı oldu bunu da yazmalıyım.
Myanmar daki tapınaklara girerken ayakkabı ve diğer Budist ülkelerden farklı olarak çorapları çıkartmak şart. Tamamen başka bir yazı konusu olabilecek Türklerin ayakkabı çıkartılması gereken her tür tapınağa girerken hışır hışır mavi naylon galoşlar giyme tutkularına da burada ket vurmaları gerek. Yalın ayak mecburi. Myanmar da dolaşırken benim gibi kronik idrar yolları enfeksiyonu olan birisi için buz gibi taşlara basarak dolaşmak oldukça zor oldu ama rüya şehir Bagan da Generaller sağolsun hayat çok kolay oldu benim için. Bir kaç üst düzey Generalin ziyareti beklendiği için , şehirdeki tüm önemli tapınaklar kırmızı halılarla kaplanmıştı!!! Paşalar gibi dolaştım heryeri...



Sanki tarlalara tohum serpilmiş misali heryerden fışkıran 2217 adet tapınağı ve stupası ile Bagan, Myanmar ın, belkide dünyanın en etkileyici bölgelerinden biri, ama o da başka bir yazı konusu olsun, yoksa bu bölüm uzayıp gidecek. Öyle çok anlatılacak şey varki....

1 yorum:

Ozan Alperden dedi ki...

Turkler camide ayakkabilari kaptirdiklari icin bu gibi alanlarda ellerinde tasir veya senin soyledigin gibi galos giyerler. Yani bu endise icimize oyle bir islemiski 5000 km uzakda olsakda bundan kurtulamayiz. Zaten benzer durumlar icin uretilmis atasozlerimizde var. Sutten agzi yanan yogurdu ufleyerek yer!