12 Ekim 2008 Pazar

Çin'in koruyucu aslanları...

İşte size Çin’den hayatın özünü anlatan iki fotoğraf...

Eski çağlarda sarayların, tapınakların yada imparator mezarlarının, şimdide nedense Çin lokantalarının önünde arzı endam eden Çin’in ünlü koruyucu aslan figürleri.

İlk fotoğraftaki dişi aslan. Kadın doğasına uygun olduğu üzere, önündeki yavrusu ile ilgileniyor.

İkinci fotoğraf ise erkeğinki. Peki onun eline ne vermişler? Oynasın diye bir top.


Her zaman sağda erkek, solda dişi olarak bulunan bu aslan çiftlerinin, mistik koruyucu güçleri olduğuna inanılıyor. Kadının pençesinin altındaki yavru hayatın dönüşümünü simgelerken, erkeğin önündeki top ise hayatın çiçeğini, yani yaşayan tüm canlıların birbiri ile bağlantısını simgelemekteymiş.

Hayatın dönüşümü tamamda, Fenerbahçe’nin maçı olduğu günler, bizim evde hayatın durmasının, hayatın çiçeği ile ne anlamı var bilemiyorum. Olsa olsa, erkek dünyasının birbiri ile mistik bağlantısını simgeliyordur.

Benim Çin’de en sevdiğim aslan ise galiba Xian’da bir parkta fotoğrafladığım. Kendisi bir çöp kutusu olurlar...

8 yorum:

Nihat Akkaraca dedi ki...

Gene ilginç ve çarpıcı fotolarla desteklemişsin yazıyı. Ayşegül.
Kitap, Kitap!...

Meltem dedi ki...

Bu koruyucu aslandan benim masamda da var. Resmini çekip yayınlayacağım. Surat aynı alttaki çöp kutusunun üstündekinden. Görür görmez bu benim olmalı dedirtmişti bana. Mecidiyeköydeki antikacılar çarşısından almıştım ama ne kadar antika şüpheli:) Bu arada çok çok tebrikler! Mutluluklar dilerim. Biraz geç oldu kusuruma bakmayın. Sevgiler

La Loba dedi ki...

Çöp kutuları bile ortama uyumlu ne güzel. Biz de olsa koyarlar belediyenin sokak lambalarına çaktıklarından tuhaf yeşil bir tane.

Tijen dedi ki...

Galiba biraz da Avrupa'ya bakma zamanı gelmiş. Bazen uzaklarla çok ilgilenip yakındakileri unutuyoruz değil mi? Ben asıl en yakınımızdakileri görmedim diye yanıp duruyorum. İran'ı, Gürcistan'ı, Bulgaristan'ı...

Punto dedi ki...

Bir ricam olabilir mi? Bizim meslekte fotoğrafların altına konan yazıya resim altı denir. Onun için de bilgiler resimlerin üstüne değil altına konur. Kolay anlaşılması için.
Kusuruma bakmazsınız sanırım. biz eski gazeteciler böyle konularda kendimizi tutamayız.
bilgiler ise çok güzel. Paylaştığınız için teşekkürler. Gidip göremeyeceğimiz yerler oraları.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Sevgili Nihat Abi,
ah nereden başlayacağımı bir bilebilsem.

Meltem,
Çin'den antika niyetine alsaydın da, antika olma olasılığı o kadar azki :))

Hakikaten çok şeker değil mi laloba..

Tijen'cim bende aynı şekilde düşünüyorum, zaten bundan sonraki hedefimde bir aksilik olmazsa İran.

Bana hiç bilmediğim bir konuda bilgi verdiğiniz Punto Ağabey, bundan sonra kesinlikle dikkat edeceğim. Çok teşekkürler..

Geveze Kalem dedi ki...

Sevgili Ayşegül, blogspotun kapatılmış olması yazmana engel olmayacaktır umarım. Ben wordpress'ten bir adres aldım ve blogspot adresimle eş zamanlı yürüteceğim. Sen de adres değiştirirsen lütfen bildirebilir misin? Tam da Meksika'ya başlayacakken olacak iş mi bu?;-)
www.gevezekalem.wordpress.com

Geveze Kalem dedi ki...

Kendi evlerimizin anahtarlarını yeniden elimize tutuşturdular Ayşegül Ama dediğin gibi bu işi kökten çözmek için ben de bir araştırma yapacağım. Kendi bilgilerini de paylaşırsan sevinirim. Gerçi hoş, blogspotu kapatan zihniyet için tüm internet ağlarını ya da telefonları kapatmak çok farklı değildir ya neyse...