7 Şubat 2009 Cumartesi

Palenque

Palenque bizi sıcak ve nemli bir sabah'ta karşıladı. Yoğun orman tabakası tarafından çevrelenen şehir görkemli yapıları ile daha ilk andan çarpıyor insanı. Şehrin ormanın örtüsü altından çekip çıkartılmış binaları yemyeşil çimenlerin ortasında adeta birer mücevher gibi duruyor.




10 yüzyıl başlarında terk edildikten sonra uzunca bir süre yemyeşil bir orman örtüsünün altında kalan Palenque Maya'ların büyülü kenti olarak kabul ediliyor. MS 500 - 700 yılları arasında en parlak dönemini yaşayan şehir 800'lü yıllarda o dönem Maya şehirleri arasında sıkça yaşanan savaşlar sonucu yavaş yavaş bir gerileme dönemine giriyor. İlk İspanyollar Palenque'ye ulaştıklarında ise sadece bulabildikleri orman tarafından adeta yutulmuş bir şehirdir.

Eski şehirlerde genellikle ilk yaptığım şey, eğer mümkünse en yüksek yapıya tırmanıp etrafı olabildiğince yüksekten görebilmektir. Bütünü sindirdikten sonra detaylara inmeyi seviyorum. Dolayısıyla ilk hedef 69 basamak ile tırmanılan Yazıtlar Tapınağı oluyor. Tepeden şehri çepeçevre ve sımsıkı kuşatan ormanın yeşili nefes kesici. Karşımda ise halen ayakta duran kulesi ile saray binası. Tapınağın tepesinde sakin bir köşede elimdeki rehberden şehrin
tarihini okuyorum. En önemlik kralları Pakal (Güneş ve Kalkan). Binaların çoğunu yapan ise oğlu Chan Balum (Jaguar ve Yılan) Ne kadar güzel ve de mistik isimler. Sırf isimlerinden çıkarak hayal kurabildiğin kadar kur...



Palenque kabartmaları ile ünlü. Bende elimdeki kitapta resimlerini gördüğüm iki kralın peşine düşüyorum şehirde. Dolaşa dolaşa ve tabii biraz yardımda alarak iki kralla gözgöze gelmeyi başarıyorum. Daha doğrusu benim iki gözüme karşılık onların tek gözü. Baba oğul arasındaki benzerlik özellikle burun bölgesinde hık demiş burnundan düşmüş misali.. Eğer hayal gücünüz fazlaca genişse Maya'lar Laz'lardan gelmedir diye bir tez ortaya sürebilirsiniz bile..



BABA OĞUL



Bana göre Palenque'yi eşşiz yapan özellik ise şimdilik sadece %5 inin ortaya çıkartılmış oluşu. Ormanın muhteşem yeşilinin sakladıkları ise şimdilik sır.

Hiç yorum yok: