4 Ocak 2013 Cuma

Kütüphanemden - Lübnan

Ne zaman yapacağım bir gezi üç aşağı beş yukarı kesinleşse, yaptığım ilk hazırlıklardan biri de hemen internete girip o ülke ile ilgili önce rehber kitap sonra da anı, roman tarzı bir şeyler varsa alıp okumak...

İkinci bir okuma maratonu da gezi sonrası başlıyor. Kimi zaman uçaktaki kilo limitine takılmamak için, içi kitap dolu gülle gibi sırt çantaları ile dönüyorum, kimi zamanda hiç bir şey bulamıyorum. Sonrasında da işte o kitaplarla, dolaştığım yerlere tekrar tekrar döndüğüm, tanıştığım insanları yeniden hatırladığım, keyifli uzun saatler geçirmeye başlıyorum.

Benim gibi okumaya meraklı gezginler için, bundan böyle kütüphanemdeki kimi kitapları buradan paylaşmaya başlayacağım ve yenilerini buldukça da güncelleyeceğim. Sizinde katılımlarınız olursa çok mutlu olurum..

Lübnan'dan getirdiğim kitap İngilizce. Through a Lebanese Window. Letters from Lebanon. Yazarı Elizabeth Thorneycroft Smith..

İlk kez 1994 yılında Uluslararası Sanat Festivalinin sanat direktörü olarak Lübnan'a giden Elizabeth, sonrasında burada yaşamaya başlar. Lübnan'da bir reklam yıldızı olan golden retriver cinsi köpeği Sophie, ve sokaklardan kurtardığı sayısız kedi ve köpek ile yalnız bir kadın olarak bu ülkede yaşadıklarını yazdığı mektuplar ile dostları ile paylaşır. Geçen yılda bu mektuplar bir kitap halinde toplanır.

2006 yılında savaş sırasında da ülkede kalarak zorlukları komşuları ile beraber aşmaya çalışır. Yabancı bir kadının gözünden, bambaşka bir kültüre bakan, okunması çok rahat bir kitap. Kesinlikle tavsiye ederim..

1 yorum:

Eren Evren- Gezgin Avukat dedi ki...

Geçenlerde Sharon Stone'un oynadığı Differant Loyalty isimli bir filmi izledim. Film Beyrut'un iş savaş öncesi döneminde geçiyordu. O zamanlar Beyrut yabancıların favori yerlerinden biriymiş. İç savaş şehri çok geri götürse de şehir yine küllerinden doğuyor. Ancak bu defa da Suriye, onları bir karmaşaya çekmek istiyor.

Bir taksici ile konuştuğumda "biz elinde silah olan askerleri çok seviyoruz, çünkü onların olduğu yerde güven ve huzur var" diyordu.

Bence Lübnanlıların, bizim inşallah hiç de anlayamacağımız pencereleri bu.

Eren
www.gezelimgorelimbilelim.com