23 Temmuz 2008 Çarşamba

Asya'dan Düğünler...

Yaz zamanı, evliliklerin zamanı. Geçen yıllardan farklı olarak, bu yazın büyük bir kısmını İstanbul’da geçiriyorum. Dolayısıyla geceleri havai fişekler, gündüzleride arkasında bir konvoy araba, kornalar eşliğinde hızla trafikte ilerleyen süslü püslü gelin arabaları her daim gözümün önünde.

Son tanık olduğum düğün merasimi ise bizimkilerin cümbüşü yanında oldukça sessiz ve sakindi. Bu yılın Şubat ayında Sri Lanka’da seyahat ederken, yol üzerinde mola verdiğimiz orta halli bir dinlenme tesisinde bir Sinhali düğününe tanık olma, sonrasındada rehberimizden ülkedeki evlilik gelenekleri konusunda bilgi alma şansımız olmuştu.

Evlenmek isteyen çiftin ilk yapması gereken bir astrolog rahibe başvurarak yıldız haritalarını çıkarttırmak oluyormuş. Yıldız haritasını inceleyen rahip, çiftlerin birbirine uygun olup olmadığını söylediği gibi, çiftin evleneceği gün ve saatide bu haritaya bakıp belirliyormuş.

Bizim tanık olduğumuz düğün merasimindeki tek aktivite, kendileri için hazırlanan bir platformda sessiz sakin yanyana oturmakta olan çiftin oldukça uzun bir bekleyişten sonra birbirlerine pasta yedirmeleriydi. Bu seremonide rahip yoktu, ancak o’da belirlediği saatte çiftin evlilik kaydını imzalarmış.

Sri Lanka düğünlerinde bağlılığı simgelemek amacıyla çiftin etrafına bir kumaş sarılırmış. Bu arada damadın, kayınvalidesine kızını yetiştirdiği için teşekkür etmek amacıyla pahalı bir sari hediye etmesi ve seremoninin finalinde ise beyazlar giymiş bir kız çocuğunun dua etmesi adetten sayılırmış. Yine kimi düğünlerde aile büyüklerinden birinin ortasından kestiği bir hindistan cevizinin, çiftin kaderini belirlediğine inanılıyor. Eğer kabuklar düz ve iyi kesilirse, her şeyin iyi gideceğinin işareti, ama eğer parçalanır yada keserken ters dönerse kötü bir geleceği işaret edermiş. Düşünsenize sevdiğinizle anlı şanlı bir düğünle evlenmişsiniz, her şey harika gidiyor, ama seremoninin sonunda sakar bir akrabanın garezine uğruyorsunuz ve kabuklar doğru düzgün duramıyor. Yeni bir hayatın eşiğinde ne kadar moral bozucu bir başlangıç.

Sen merasimin bu kısımlarını gördün mü derseniz, hayır... Biz yarım saat kadar sonra, tekrar yolumuza koyulduğumuzda, pastasını yiyen çift ve etrafta tüm sakinlikleri ile oturmakta olan konukları yine sessiz sakin beklemeye devam etmekteydiler.

Asıl anlatmak istediğim düğün ise Asya’nın anası olarak kabul adilen Hindistan’dan. Görücü usulü evliliklerin oldukça yaygın olduğu ülkede, çiftlerin çıkarılan yıldız haritalarında 21 noktada uyumlu olmaları aranırmış. Aşağıda anlatacağım düğün hikayesinde göreceğiniz gibi uyumlu olmayan noktalarda, hemen paniğe kapılıp, eyvah biz şimdi evlenemeyecekmiyiz diye kederlenmenin pek bir anlamı yok. Anlayabildiğim her derdin bir çaresi var. İşte size Hindistan’da magazin severleri oldukça uzun süre meşgul eden düğünün hikayesi.

Ülkenin dünyalar güzeli kızı ( ki kendisi hakikaten 1994 dünya güzelidir), Bollywood filmlerinin kraliçesi Aishwarya Rai, yine Bollywood’un ünlü aktörlerinden Abhishek Bachchan’a aşık olur. Evlenmeye karar veren çift soluğu doğruca bir astrolog’da alırlar. Fakat heyhat, kader ağlarını örmektedir. Aishwarya, mars gezegeninin etkisi altında olan bir manglik kızıdır ve eğer evlenirlerse Abhishek bir süre sonra ölecektir. Bu haber üzerine çiftimiz, Hint filmlerinde olduğu gibi, birbirlerini süzüp süzüp, ağdalı vede ağlamaklı ama hafiftenden oynak şarkılar söylemeye başladılarmı bilinmez ama astrolog işin ehlidir.

Bulduğu çözüme göre Aishwarya, önce başka biriyle evlenecek, o koca öldükten sonra gelip Abhishek ile evlenip, bir yastığa uzunca bir süre baş koyabileceklerdir.

Şimdi Aishwarya gibi dünyalar güzeli bir kadın olsanızda, sizinle bile bile ölümüne evlenecek bir adam bulmanız yinede mutlaka çok zor olacaktır. Ama dedim ya, astrolog hakikaten iyidir. Bulduğu çözüme göre, Aishwarya önce bir peepal veya muz ağacı ile evlenecek, onun ölümünden sonra ise Abhishek’ine kavuşacaktır.

Ve evet, bu düğün gerçekleşir. Nerede, nasıl olmuş, sonrasında bir düğün yemeği verilmiş mi, yada Aishwarya’nın gelinliği hangi ünlü modacının elinden çıkmaymış bu konuda herhangi bir bilgi bulamadım. Ama astroloğumuzun dediği gibi, bu konuda pekde bir söz şansı olmayan ağacımız hakikaten bir süre sonra ölür ve Aishwarya ve Abhishek’de Hint basınını günlerce meşgul eden dillere destan bir düğün ile Nisan 2007 yılında evlenirler.

Bende şu sıralar gözüme Datça’daki karşı komşumuzun bahçesindeki yakışıklı muz ağacını kestirdim. Yaz sonu sevgilimle evlenmeyi planlıyoruz. Burada şimdi işinin ehli bir Hintli astrolog nereden bulacağız ama işide garantiye almak lazım. Olur es kaza bende bir manglik kızıysam, sevgiliyi evleneceğiz diye heba etmeyelim :))
Fotoğraflar sırası ile: Benim, Flickr'dan Phantommenace, Flickr'dan Dreamwizard, Wikipedia ve Bollywood stars sitesinden

5 yorum:

behcet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
yaban dedi ki...

Acar muhabirimiz bizim magazinel konularda açlık çekmememiz için küresel magazin yazısı yazmış. Teşekkürler Ayşegül, gerçekten Asya'da özellikle de Hindistan'da evlenmenin bu kadar zor olduğunu bilmezdim, tam bir Bollywood filmi gibi anlatmışsın.
Tanık olduğun düğün sessiz sakinmiş ya müziksiz ve danssız bir düğünü tasavvur edemedim. Sanki muz ağacıyla evliliği tasavvur edebildin mi diye sorsan, onu hiç edemedim. :)
Sevgiler...

kekvekahve dedi ki...

Hakikaten eğlenceli bir yazı. Ancak kafayı astrolojiye takmış biri olarak ve yıllık yorumların her bir satırını aklımda tutup tahminlerin gerçekleşmesini bekleyen biri olarak ben Hindistan'da asla evlenemezdim. Düşünsenize hindistancevizi kabuğu parçalı purçalı kesildiğinde, her allahın günü kavga edip husursuzluk yaratır evde, nedenini de hindistan cevizine bağlardım.Şükür ki bizde bu tür seromoniler yok.

Bu arada mutluluğunuz daim olsun.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Sevgili Yaban,
iyiki Hindistan'a falan kalmadan Fas'ta evlenmişsin sen, yoksa iyi bir astrolog bulmadıkça orada durum hakikaten zor görünüyor. Şimdi tüm bunlara inansan bir türlü, inanmasan bir türlü, değil mi???

Sevgili kek ve kahve ,iyi dileklerin için çok çok teşekkürler

elektra dedi ki...

yahu evlenmeden önce gidip bir astrologa danışmak çok sakat geldi bana. yok, ne yaparsanız yapın bu evlilikten hayır gelmez derse ne olacak??? hani fala inanmayın falsız da kalmayın tadında fal baktırırken bile söylenenler bir müddet etkiliyor. iyi ki hintli değilmişim.
çok eğlenceli bir yazıydı. teşekkürler...