8 Temmuz 2007 Pazar

Kumari - Nepal

Geçen hafta Yahoo’da okuduğum bir haber nedeni ile artık sona yaklaşan Yemen yazılarına kısa bir ara veriyorum. Bu sefer dünyanın bir başka tarafında Nepal’deyiz. Seyahat ettiğim pek çok yerde insanların farklı tanrılara taptıklarını, çeşitli ayinlerle onlara ulaşmaya çalıştıklarını gördüm ama bu tanrılar ya görülmüyordu, veya heykelleri ya da resimleri aracılığı ile kullarına ulaşıyorlardı. Ancak Nepal’de bir tanrıça var ki yaşıyor. Hatta 1998 yılında ilk kez Nepal’e gittiğimde penceresinden kendisini görme şansına da erişmiştim. Küçük bir kız çocuğu meraklı gözlerle bize bakmış ama sonra hemen geri çekilmişti.

Kumari yani yaşayan tanrıça Nepal’de bir tane değil. Her bölgenin neredeyse kendi Kumari’si var, Nepal genelinde sayıları onbir. Bunların en önemlisi başkent Kathmandu’da yaşayan asil Kumari. Habere konu olan ise Nepal’in 3 büyük şehrinden biri olan Baktapur’un Kumari’si Sajani Sakya. 10 yaşındaki Sajani’nin tanrıçalığı, hakkında çekilen bir belgeselin tanıtımı için ABD’ye seyahat etmesi nedeni ile geri alınmış.


Kumari’nin en çok inanılan hikayesi ise şöyle: Efsanevi zamanlarda Nepal’in Kralı Javaprakash Malla Katmandu’daki sarayında oturup, tripasa adlı bir zar oyunu oynarken kırmızı bir yılan yavaşca yanına yaklaşır. Oyundan başını kaldıran kral karşısında inanılmaz güzellikte bir kadın görür. Teninin parıltısı, gözlerinin siyahı, göğüslerinin yuvarlaklığı krala kendi karısını unutturur ve karşısındaki kadına karşı hissettiği şehvet duygularının önüne geçemez. Ancak karşısındaki Hindu ana tanrıça, kraliyetin ve devletin koruyucusu Taleju Bhawani’dir ve kralın düşüncelerini okumuştur.

Taleju, kralı düşünceleri nedeni ile lanetler ve bir daha kendisine asla gözükmeyeceğini söyler. Kendisine tapması için bundan sonra sarayından çıkarak aşağı kasttan bakire bir kıza gitmesi gerekmektedir kralın. Taleju o kızın bedeninde enkarne olacak, yeniden dünyaya gelecektir. Gerçekten de bugün dahi Nepal Kralı Indra Jatra Bayramı sırasında sarayından çıkarak gidip Kumari’nin ayaklarını öper.

Sakya kastına mensup iki ila dört yaşındaki kızlar arasından çeşitli özelliklerine göre ve testlerden sonra seçilen Kumari, bu tanrıça niteliğini, genç kız ilk adetini görene kadar sürdürür. İlk adet kanı ile tanrıça’nın kızın bedeninden çıktığına inanılır. Ciddi bir hastalık ya da yaralanma neticesi çok kan kaybı da genç kızın bir anda sıradan insanlar arasına dönmesine neden olabilir.

Kumari’nin seçilmesinden aralarında kraliyet astroloğunun da bulunduğu beş kişilik bir Budist rahipler konseyi sorumlu. Aranılan temel özellikler arasında, adayın çok sağlıklı olması, bedeninden hiç kan akmamış olması, ciddi bir hastalık geçirmemiş olması ve dişlerinden herhangi birini kaybetmemiş olması gibi maddeler var. Bu ilk aşamayı geçen çocuklarda daha sonra tanrıça’nın 32 özelliği aranıyor. Bunlardan bazıları ise banyan ağacı gibi bir bedene, ineğinki gibi kirpiklere, geyik gibi baldırlara, aslan gibi göğüse, ördeğinki gibi yumuşak bir sese sahip olmak. Tüm bu özelliklerin yanında simsiyah saçlara ve gözlere sahip olmak, düzgün el ve ayaklar ve ağızda 20 adet diş Kumari olmanın diğer olmazsa olmaz diğer koşulları.

Yukarıda kimilerini saymaya çalıştığım fiziksel özelliklerin yanı sıra Kumari adayının sakin ve korkusuz bir karaktere sahip olması ve Kral’ın burcu ile uyumlu bir burçtan gelmesi gerekiyor.

Rahipler bir aday üzerinde karara vardıktan sonra, seçilen küçük kızı bu kez çok daha zorlu bir sınav beklemektedir. Eğer aday, tanrıça Taleju’nun tüm özelliklerine sahipse, Dashain Bayramı sırasında kendisinden, Taleju tapınağında kesilmiş 108 buffalo ve keçinin mumlarla aydınlatılmış kesik başları ve çevresinde dans eden maskeli adamların arasından hiç bir korku belirtisi göstermeden yürüyüp gitmesi beklenir.




Bu testi de başarı ile tamamlayan küçük kızdan son olarak önüne konulmuş çeşitli eşyalar arasından, eski Kumari’ye ait olan birini seçmesi istenir. Eğer burada da bir sorun çıkmazsa, artık herhahgi bir kuşku kalmamıştır.

Sonrasında rahipler tarafından çeşitli gizli Tantrik ritüeller uygulanarak ruhsal ve fiziksel olarak arındırılan genç kızın bedenine artık Tanrıça Taleju girmeye hazırdır. Bir Kumari’nin tanrıçalık hayatı sırasında neler yaptığı bir sonraki yazının konusu. Görüşmek üzere...

İlk fotoğraf Andy Carvin tarafından Sajani’nin ABD gezisi sırasında çekilmiş.
İkinci fotoğraf ise Kumari’nin Kathmandu’daki evi – Kumari Ghar

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada. If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Hello Rodrigo,
I like your t shirts. Good luck with them. Wish I could speak portuguese.
Love

Adsız dedi ki...

Güzelim merhaba...

Fotokritik'e bir Kumari yükeleyeyim demiştim ki senin bu yazını budlum web'de. İzninle kullanmak isterim kaynak vererek.

Sevgiler, teşekkürler,

Erdem