19 Ağustos 2007 Pazar

Ruh evleri

Bangkok’ta dolaşırken, evlerin bahçelerinde küçücük evler dikkatimi çekti. San Phra Phum adı verilen ruh evleri imiş. Pek çok evin ve işyerinin bahçesinde çeşitli boylarla bulunuyor. Kimileri çok süslü, kimileri alçakgönüllü. Toprağın daha önceki sahiplerine ve tabiatın ruhlarına bu küçük evcikler aracılığı ile saygı gösteriliyor.


Animist inancın bir uzantısı olan bu evler, Tayland dışında Kamboçya ve Laos’da da bulunuyormuş. Daha önce gezdiğim bu ülkelerde nedense hiç dikkatimi çekmemişti bu evcikler, ya Bangkok’taki kadar fazla ve gösterişli değillerdi, ya da benim dikkatim o sıralar başka yerlerdeydi. Bu evciklerin yapımıda görebildiğim kadarıyla ciddi bir endüstri oluşturmuş gibiydi. Bangkok dışına çıkınca sıra sıra imalat atölyelerini görmek mümkün.


Ruh evlerinin nereye konulabileceğine bir rahip karar verebiliyor ve çeşitli seremonilerle bu görevi yerine getiriyor. Ancak eğer rahat ettirilmezse sorun çıkarabileceğine inanılan ruhlarla olan işiniz onlara bir ikamet sağlamakla bitmiyor, sonrasında da çiçekler, tütsüler ve çeşitli yiyecekler sunulmasının yanında dualarınızı da eksik etmemeniz gerekiyor. İçlerinde koruyucu ruhların ve hatta ruhun hizmetçilerinin minyatür figürlerinin bulunduğu bu evler, Tayland’ın ayrı bir neşesi ve güzelliği.

Hiç yorum yok: